Популярни публикации

понеделник, 26 март 2012 г.

Смес на ракия с мед и кокоше яйце

    Смесват се 200 грама ракия, 5 супени лъжици мед и 1 жълтък от кокоше яйце. Смесените ракия и мед се кипват на огъня, а като изстинат се добавя разбитият жълтък. Всичко това се сипва в шише, затваря се добре и се взема 3 пъти на ден по 1 супена лъжица.

Сок от лимон, зехтин и пчелен мед лекуват кашлица


   Смесват се равни части сок от лимон, зехтин, пчелен мед, 2 супени лъжици коняк или ром. В рецептата се добавят 2 индийски орехчета. Сместа се пие сутрин, обед или вечер преди лягане.
   Вземате 1 лимон и го поставяте във вода да ври 10 минути. Изстисквате го в чаша. Към него добавяте 2 чаени лъжици глицерин, допълвате с мед и разбърквате. Взема се 3 пъти на ден и веднъж през нощта. Може да се прилага и при деца.
  


четвъртък, 22 март 2012 г.

Три пчели си говорят

Разговор между 3 пчели:
-Голям си архитект. 
-То се вижда, че е просторно и приветстващо ни. 
-Ние по пътя точно за това си и мечтаехме.
 

Препоръки към пчеларското семейство

Препоръка за пчеларя относно жена му: 
   Дрехите на жената на пчеларя трябва да са толкова много, че никакъв любовник да не може да се скрие между тях в гардероба.
Препоръка към жената на пчеларя относно него: 

   Жената на пчеларя винаги да помни, че мъжът и трябва да излиза от къщи с пълен стомах и „празни” яйца …

Странната история за пчелите-шпиони

Тази история е от пенсиониран анонимен учен!
  Веднъж той забелязал, че група големи пчели проявяват необясним интерес към него и се движат в унисон помежду си, сякаш го сканират. Той замахнал към тях и те се разпръснали в различни посоки, но след малко отново се събрали заедно - сякаш едно цяло синхронно движещо се тяло. Той преброил шест пчели, отделно няколко други сякаш разучавали (отново в тандем) кухненския му прозорец. По едно време му се сторило, че една пчела сякаш излъчила за част от секундата съвсем тънък зелен лазарен лъч през прозореца. В този момент разбрал, че това не са обикновени пчели.
    Човекът седнал на масата си за да се заеме със следобедната си закуска, но пчелите от първата група продължили да сканират лицето и тялото му. Това го накарало да излезе навън от къщата като по пътя се опитал да удари пчелите - само една обаче паднала на земята.
   Когато се върнал след 30 минути, видял, че мравки вече са наобиколили тялото на падналата пчела. Той я вдигнал и решил да я разреже за да провери една своя догадка. С бръснарско ножче срязал главата на пчелата. От вътре се показала златиста метална сфера. Заснел пчелата и сферата след това ги прибрал в два пощенски плика, защото искал да ги занесе за изследвания.
    След около 4 часа чул странен жужащ звук. Тръгнал да търси източника на звука, но вместо това видял, че пликът с пчелата липсвал, а този в който бил поставил сферата бил с малка дупка. Самата сфера я нямало.
   Цялата тази история (разбира се, ако е вярна) навежда на теорията, че някои правителства разполагат с достатъчно развита микро- и нано-технологии, които могат да бъдат вграждани в насекоми и да се използват за шпиониране. Друга теория е, че това всъщност е дело на извънземна раса, използваща пчелите за да наблюдава от близо хората.

ПроЛЕТни напътствия за начинаещи пчели

Запява въздухът. Танцуват
край нас лъчи и дървеса.
Пчелички медено засмукват
пияни капчици роса.

И твоята ръка пчела е.
Жужи край мен - напъпил цвят -
тя със косите ми играе
в прегръдка стопля жаден свят.

А аз...разнежено мечтая

в часа на звездна тишина
тя като глина да ме вае -
на страстен скулптор във съня.

Ала очите ти целуват

със смях наивната душа:
Прашец отвсякъде се сбира...
медът се прави у дома.

Захарният сироп при пролетно подхранване

      Препоръчително е запасите от храна за пчелите да се допълват със захарен сироп в съотношение 3:2. Не е за предпочитане разтвора да е по-гъст защото може да кристализира в питите. Не трябва да се използва прегоряла захар, нито такава със съдържание на сол или боракс, тъй като предизвиква отравяне на пчелите.
     По съдържание на активни вещества и въглехидрати, полученият от преработката на захарен сироп, захарен мед е също толкова ценен, колкото и нектарния и влияе благоприятно върху пчелното семейство при пролетното подхранване.

вторник, 20 март 2012 г.

Опрашването между две цветя

Две цветя разбудени от слънчевите лъчи милно се оглеждат и едната тъй страстно я поглежда и говори:
- Какво слънчево утро и ти така си толкова красива.
- Ти също си много красив.
- Да знаеш колко много те искам.
- Аз също.
- Абе къде останаха тези пчели?

Докторе, помогнете! Ужили ме пчела!

Блондинка отива при доктора:
- Докторе, помогнете! Ужили ме пчела!
Доктора: - Няма страшно, сега ще намажа...
Блондинката: - Но как ще я хванете? Пчелата сигурно отдавна е отлетяла някъде далеч!
Доктора: - Неее, ще намажа мястото, където ви е ужилила.
Блондинката: - Ааааа. Беше в парка, на една пейка под едно дърво.
Доктора: - Не! Ще намаже тази част от тялото, където ви е ужилила пчелата и ще мине!
Блондинката - Така да бяхте казали, докторе! Пчелата ме ужили на китката на ръката. Божичко, как ме боли!
Доктора: - Коя точно?
Блондинката: - Откъде да знам? За мен всички пчели са еднакви....

Приложение на пчелните продукти за лечение на рани

        Пчелният мед е древно лекарство за лечение на инфектирани рани, малко позабравено, но към което напоследък съвременната медицина отново се обръща. Основна причина за това е неговата ефективност при лечение на рани, които не се повлияват от други средства. Вече има много публикации за бързото и ефективно излекуване на инфектирани рани без странични ефекти. Медът, поставен върху рана, води до прилив на кръв и лимфа. Той предизвиква отделянето на обилен секрет, който почиства раневата повърхност. Към този ефект на механично почистване на раната се добавя и неговото антибактериално действие, както и на съдържащите се в меда флавоноиди, които от своя страна засилват регенеративните способности на клетките.
     В лабораторни условия е доказано, че медът има изразена активност против широк спектър бактерии и гъби. Основен противоинфекциозен фактор в меда е наличието на фитонциди. Необходими са бъдещи проучвания за прилагането на меда при лечение на инфектирани рани в клиничната практика. Медът е ефективен при около 60 вида бактерии - анаеробни и аеробни, грам положителни и грам отрицателни. Проучено е и противогъбичното въздействие на пчелния мед. Все по-често срещащите се резистентни към антибиотици инфекциозни причинители доведоха до преоткриване на някои древни лекарствени средства за тяхното лечение, в това число и на меда.

    Прополисът с успех се прилага за лечение на трудно заздравяващи рани. При това лечение прополисова маз в концентрация 10-30% ускорява гранулацията на раните, понижава болката даже при силно нагнояване или ако краищата на раната са некротизирали. На по-късните етапи прополисовата маз способства епитилизацията. При сравняване с употребата на обикновени унгвенти времето за лечение често се съкращава наполовина. Прополисовата маз оказва влияние и на инфектирани рани, резистентни към антибиотици. Положителни резултати се получават и при лечение на трудно зарастващи декубитуси и трофически язви на подбедриците.

    Мехлеми с пчелен восък
     На водна баня се смесват равни части пшенично брашно и восък. С получената каша се налага болното място и се превръзва.
    За лишеи по кожата:
Смачкват се 40 г пъпки от черна топола и се смесват със 100 г восък (предварително стопен на водна баня). Разбърква се добре. След охлаждане към сместа се прибавя 50 г ланолин или олио. Болното място се маже чрез втриване.

Лечение на хипертония с пчелен мед

3 пъти дневно, 20 минути преди ядене, болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес:

500 грама чист акациев мед,
100 грама ядки от орехи,
20 зелени листа от индрише с дръжките,
20 зелени листа от обикновен здравец,
20 ядки сладки бадеми (всичко счукано в дървен хаван на каша),
4 месести лимона (смлени с корите без семките),
12 грама чиста валериянова тинктура,
тинктура от глогов цвят,
1 супена лъжица канела на прах.

Ребърца с мед и чесън

Необходими продукти:
свински ребърца - 1, 5 кг приблизително
соев сос - 40-50 милилитра
мед - 4-5 супени лъжици, най-добре букет
оцет - 4 супени лъжици ябълков оцет
чесън - 2-3 скилидки

Приготвяне
Пресовайте чесъна. Смесето го заедно с меда, соевия сос и оцета.
С така получената смес оваляйте свинските ребра и ги оставете да се овкусят за около половин час в хладилника.
Във фурната сложете квадратна тава с вода и изпечете ребрата на самата скара на фурната. Поднесете с гарнитура по избор.

Нервно сърце

Два часа след ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 грама чист пчелен мед(акациев), 20 зелени листа от индрише с дръжките(смлени на каша), 20 ядки от горчиви бадеми (счукани в дървен хаван), 4 месести лимона (смлени с корите без семките) и 1 супена лъжица счукана на прах канела. Сместа се разбърква добре, кото преди всяко вземане се разбърква отново. 10 минути след взимане на горната смес болният да изпие 1 винена чаша и от следната отвара от билки: вземаме 50 грама синя тинтява, жълт кантарион, мента пиперита(листа и цвят), хмел(шишарки) и цикория (листа и стебла) всичките ситно нарязани се смесват добре. Билките с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе (предварително леко препечено), се запарват в 500 грама вряща вода и се варят 15 минути. Като изстине се прецеждат и се подслаждат с 2 супени лъжици мед.

Удовлетвореният пчелар

Познат пита начинаещ пчелар.
- Ти доволен ли си от своите пчели?
- Да, мед може и да не произвеждам, но съседите ми вече са нажилени.

петък, 16 март 2012 г.

Края на акациевата паша

    Седят пчелари, които са в полето на подвижно пчеларство и пият водка (акацията е изгоряла, до липата още три седмици), минава друг техен познат – пчелар и пита:
  

- Какво празнувате?  


- Нещо, като края на акациевата паша!


- О-o-o, това винаги е свято нещо! Веднага сядам с вас

Значение на пробега на пчелите за тяхното развитие

      Пчелите летят на разстояние до 5 км от своя кошер. В нормално състояние те събират нектар и цветен прашец на разстояние до 3 км. Най-икономично е летенето им до 1 км от кошера. Развитието на пчелното семейство е в много тясна връзка и синхрон с развитието на медоносната растителност. Определящи са почвено климатичните условия, които всяка година оказват пряко влияние върху развитието на медоносната растителност от ранна пролет до късна есен.    
 
     От цветовете на растенията пчелите събират продукти, които използват за своето развитие, а част от тях и за храна през цялата година. Те събират по-големи количества, отколкото са нуждите за изхранването им и поради това пчеларят взима голяма част от събраните от пчелите продукти.

Лечение на стомаха

       При чести стомашни проблеми: Сутрин, обед и вечер, 30 мин. преди хранене се приема по 1 супена лъжица от следната смес: 300 г чист маслинен зехтин, 500 г чист нектарен мед, 4 супени лъжици листа и цвят жълт кантарион, предварително изсушени и стрити на прах. Сместа се бърка, докато се получи хомогенна смес.

четвъртък, 15 март 2012 г.

Пчеларя и целувките

Пчеларят току що се е оженил. Жена му дава разрешение:
- Можеш вече законно да ме целунеш на две места.
- Кажи кои и веднага ще го направя.
- В Рим и Парижи там също има пчелари както и тук.

Значение на пчелния прашец за развитието на пчелното семейство


      Активната дейност в пчелното семейство започва със снасянето на първите яйца от пчелата майка, което става обикновено в началото на февруари. Докато количеството на пилото е малко и външните условия са неблагоприятни, активността на пчелите е относително слаба. При затопляне на времето и зацъфтяване на рано цъфтящите медоносни растения пчелите започват да носят, макар и нередовно, повече цветен прашец, а понякога и малки количества нектар. Постъпващата прясна храна действа силно възбуждащо на пчелното семейство – пчелите започват да хранят по-усилено пчелата майка, а тя увеличава количеството на снесените яйца, което достига максимум  през май-юни, когато майката за едно денонощие снася 1500 – 2000 яйца.

Лечение на кашлица с пчелен мед


При обикновена кашлица: Прави се запарка от цвят от липа или от листа от джоджен (400 г вряща вода и една стиска цвят от липаили джоджен), след запарката се смесва с варен мед и се дава на болния да пие (като чай) сутрин, обед и вечер преди лягане. Една супена лъжица мед ври 10 минути в 250 г вода.
При суха и дразнеща кашлица без храчки: Люспите от десет глави кромид лук се варят в 1 л вода, докато остане наполовина. След прецеждане се подслажда с варен нектарен мед.
При кашлица с изобилни храчки: Приготвяме отвара от 1 чаена лъжичка от семето на феникъла (резане) и 300 г вода. Варим го 10 минути, след което го смесваме с 1 супена лъжица чист нектарен мед. Даваме на болния да пие сутрин, обед и вечер по една кафена чашка преди ядене.
При силна и мъчителна кашлица: В 250 г чист варен мед слагаме по 1 чаена лъжица ситно счукани исиот, бял тамян, и бяла дъвка (сакъз). Медът предварително се затопля и се бърка, докато се получи еднородна смес. Даваме на болния да пие сутрин, обед и вечер по една кафена чашка преди ядене.

вторник, 13 март 2012 г.

Мечо, Прасчо и делвите с мед

Мечо пух казва на Прасчо:
- Прасчо, Прасчо! Кристофър Робин ни даде 10 делви с мед по 8 за всеки!
- Мечо Пух, как така по осем? 8 + 8 е много повече от 10
- Аааа, не знам. Аз, меда от моите 8 делви си го изядох.

понеделник, 12 март 2012 г.

Поене на пчелите

Пчелите Винаги се нуждаят от вода. Количеството и изцяло зависи от количеството на отглежданото пило,  количеството и вида на внасяният в кошера нектар и климатичните условия. През активният сезон пчелите си набавят вода от различни източници - реки, естествени и изкуствени водоеми и от росата по растенията. Често източниците са далеч от пчелина и при ветрове и ниски температури водата е недостатъчна. Затова е необходимо през активният сезон пчелите да имат на разположение поилка с пясна вода. При малки любителски пчелини може да се поставя във всеки кошер по една. Пи по-големи и професионални пчелини се поставя по една извън кошерите на сслънчево и защитено от ветрове място.

сряда, 7 март 2012 г.

Стих за поуките от дядо

Додето ме разнасят асансьорите
по скучните етажи, аз виждам:
мойто детство се катери
по острите скали и по дърветата...

... И дядо пак ме учи да обяздвам.
Жребецът вече седми ден ме хвърля,
а дядо се усмихва и ми казва:
"Ти носиш мойто име, запомни - 
Животът честичко ще те събаря,
но ти се вкопчвай в гривата му пак!"

... И ето ни със дядо на пчелина.
Доскоро полуделите пчели 
послушно се завръщат
и натежават като златен грозд
върху брадата му.
И аз посягам 
към меда и жилото!

цитирано от публикация на Николай Гюлов от гр. Пловдив

понеделник, 5 март 2012 г.

Оригинална рецепта за меденки




300 гр. мед
300 гр. захар
300 гр. мазнина (наполовина масло и олио)
3 яйца
1 ч. л. карамфил
1 ч. л. канела
лимонова кора
1 ч. л. сода бикарбонат
около 1 кг брашно

неделя, 4 март 2012 г.

На пчелина през Март


·         продължава наблюдението за очистителните облети на пчелите;
·         в топлите дни извършва пролетният, основен преглед на пчелните семейства;
·         подхранване със захарен сироп като при нужда третиране срещу нозематоза и акосвероза;
·         подготвя пчелните семейства за усиленото пролетно развитие, като взима мерки за затопляне на гнездата;
·          ако не е подсигурена вода за пчелите задължително поставя в пчелина поилка с хладка вода;
·         задължително извършва третиране срещу вароатозата!!!
·         Почистват се и се дезинфекцират дъната на сандъците.

събота, 3 март 2012 г.

Национален Празник на България



                                 Честит Трети Март! 

                               
                              "Българийо, за тебе те умряха!"



четвъртък, 1 март 2012 г.

Стар индиански виц - проверка за пчели

Голяма Пушка от индианско племе решил да се жени. Отишъл при вожда да поиска разрешение да се ожени за Голяма Луна от съседното племе. А вожда:
- Голяма Пушка, та ти още девствен, не знаеш какво да правиш първата брачна нощ. Я заминавай в гората да се научиш по хралупите.
Заминал Голяма Пушка и се върнал след един месец. Отишъл отново при вожда на племето:
- Голяма Пушка научил се, сега може ли да се жени?
- Може - казал вожда.
Първата брачна нощ Голяма пушка казал на Голяма Луна да застане стойка партер. Застанала тя и той фраааааааааааас един ритник.
- Голяма Пушка, защо риташ ме? - изненадано попитала Голяма Луна.
- Аааааааааа, Голяма Пушка не глупав - първо проверява за пчели.

Значение на пчеларството за населението у нас

     Пчеларството има вековни традиции в България, като  източници сочат за развитието на отрасъла още преди новата ера. Пчеларството има значение и в съвременните стопански условия, защото от една страна, осигурява поминък на население в полупланински или планински местности, както и такива с висока безработица.