Популярни публикации

сряда, 15 февруари 2012 г.

Как да спечелим пари с отглеждането на пчелни семейства?!

Искам да споделя с Вас един примерен проект, разработен от моят брат на тема
“Проект за изграждане на пчелно стопанство съобразно европейските стандарти”

 
I.    Общи характеристики

Семеен бизнес с пчелни продукти. Започнахме с един кошер, взехме си една 6-рамкова центрофуга. Постепенно  достигнахме до 15 и повече кошери, с което нарастна и необходимостта за модернизация- закупуване на центрофуга , напълно автоматична с възможност за 24-рамки, поради немалките годишни добиви и платформи за подвижно пчеларство.

1.   Цел- Повишаване ефективността на процеса на производство на пчелен мед във пчелно стопанство съобразно европейските стандарти.

2.  Предимства и недостатъци

 2.1. Предимства на проекта
-      възможност за поставяне на пъти повече рамки
-      намаляване на времето за центрофугиране и  изваждане на меда
-      създаване на възможности за по-ефективна работа на пчелните семейства при наличие на “силна паша”(повече нектар по цветовете на растенията и дърветата)
-      повишаване качеството на добиване на пчелен мед

2.2. Недостатъци на проекта
-      риск при лоша за пчеларската дейност година за възвращаемост на средствата
-      наличието на вредители в близост до пчелните семейства
-      появата на непознати до момента заболявания на пчелните семейства и ненавременна диагностика

2.3. Характерни особености
По източници на специализирания печат и пчеларските фирми производителите на инвентар и потребители на пчелен мед, износители и преработватели, пчелният мед на българските производители се реализира както на вътрешен, така и на външен пазар. Делът на пчелният мед на външния пазар ще се увеличава с въвеждането на нормите на екологичното пчеларство. Всеки пчелар заема полагащото му се място в сектора, и ако е достатъчно професионално ориентиран, може да увеличава своите клиенти и да влиза в секторите на други пчелари.
До този момент продукцията се реализира само на вътрешен пазар. С развитието на инвестицията продукция му ще намери място и на външния пазар.
По принцип българския мед няма чуждестранна конкуренция, защото за никого не е тайна, че се използва за подобрител на другите видове мед.
Потребителското търсене задоволява производителя в количествено и ценово отношение и той намира своята пазарна ниша.
Потенциалните клиенти на продукцията са
както най-обикновените хора, така и хора със здравословни проблеми,
както и спортисти, тъй като поради високото съдържание на
лесноусвоими въглехидрати с висока биологична стойност, те са
отлични за зареждане на изгубения гликоген по време на тежки
тренировки. Пчелния мед е също благоприятен за децата, тъй като
чрез него си набавят нужната енергия.

2.4. Планово развитие на проекта за пет години е следното:





година
бр. пчелни семейства
земя за пчелин (дка)
пчеларски инвентар (лв.)
стойност на пчелните семейства
2011
15.0
0.5
1 500.00 лв
1500
2012
100
1
20 800.00 лв
11 500
2013
100
1
20 800.00 лв
11 500
2014
200
4
35 275.00 лв
20 000
2015
300
4
57 900.00 лв
30 000
Табл.1.1

Фиг.1.1


2.5. Изпълнение на проекта

Стойността на проекта възлиза на 19300лв за 85 пчелни семейства.
Към датата на представяне на проекта, разполагаме с 15 броя пчелни семейства. Разполага с трирамкова центрофуга и дребен пчеларски инвентар. Проектът е за разширяване на съществуващия пчелин до 300 броя пчелни семейства за три години, разпределени и специализирани по следният начин:        
            1)  80 пчелни семейства за отводков пчелин. Освен за производство на пчелен мед, прополис, прашец и восък, основното предназначение на пчелина е за източник на нови семейства;
           
2)  120 пчелни семейства за производство предимно на пчелен прашец в района на с.Скравена, община Ботевград и Вилна зона Скравена;
           
3) 100 на платформи за опрашване на слънчогледа в района на с.Скравена
     4) Закупуване на необходимия инвентар за ефективно пчеларство съобразно  2.4.

Всички пчелни семейства ще произвеждат мед, восък и пчелен прашец, но всяко голямо семейство ще работи предимно по произвеждане на определен продукт.
Средствата за реализиране на проекта са за закупуване на 85 броя пчелни кошери и 85 броя пчелни семейства на обща стойност от 19 300 лева.
Размерът и разположението на пчелина зависи от пчелната паша и при избора на място трябва да се направи предварително проучване на районите, за да се установят ориентировъчно типът, релефът и водните източници на местността. Теренът, които се избира за пчелин е част от обща местност с десет пъти по-голям размер.
Общата територия, която може да бъде обхваната от пчелите е 38 250 декара и е изчислена въз основа на дневния пробег на една пчела от 2-3 километра. Преобладаващата растителност в региона е ливадната детелина, полски синап, трън, равнец, мак, див фий, глухарче, лайка, маргаритка, магарешки бодил, блатниче и др.
От дървесните видове преобладават сладка върбовка, върба, липа, дървесен бъз, сливи, джанки, кестени.

2.6. Етапите за реализацията на проекта са следните:

1)     Закупуване на 85 броя пчелни кошери
2) Подготовка на кошерите за настаняване на отводките
3)     Настаняване на отводките в кошерите.
        4)  Създаване на условия за непрекъснат контрол и анализирина състоянието на пчелните семейства
5)     Осигуряване на необходимото оборудване за производство

II. Анализ на продукта на проекта

Пчелният мед е едно от най-добрите средства за лечение, профилактика и облекчаване на редица заболявания. Ефекта от по-ефективното и качествено центрофугиране създава предпоставки за по-добра организация и подобряване на работата на пчелните семейства. Тъй като те ще имат възможност за по-бързо развитие, породено от силната паша. При силна паша пчелите са съсредоточени в събиране на пчелен мед и пчелен прашец. Когато не са освободени навреме напълнените магазинни рамки(вторият етаж на кошера). Пчелите складират меда в обикновенните рамки в кошера, които са необходими за нормалната работа на пчелната майка, която снася яйцата за излюпването на млади пчели. Когато не са осигурени условията за нормална работа на пчелното семейство, то не може да се развива и оцелява, и бъдещето му крие сериозни рискове за оцеляването му в потенциални тежки периоди от годината.
Пчелното семейство е единен биологичен организъм, състоящ се от няколко десетки хиляди пчели работнички, неколкостотин търтея и майка, обединени от различни физиологични функции и специфична миризма, осигуряващи живота и съществуването му. То живее и се развива само в пълен състав. Медът е универсален продукт, ползващ се както за храна или хранителна добавка, така и за лекарство и в козметиката. Още от най-дълбока древност той съпътства човека и заема, в зависимост от различните култури по света, различно място в ежедневието.
Тайната се крие в уникалния му състав и начин на добиване. Доказано е, че пчелите са единствените същества на земята, чиято повърхност на тялото е почти стерилна. Причината за това се дължи на прополиса и на средата, в която живеят. Те събират нектар от цветовете на различни растения, които се смесва с киселините и ферментите на техните медовити гушки, след което медът се поставя във восъчните кутийки.
Според Закона за пчеларството,  пчелен мед е хранителен вискозен, течен или кристализирал продукт, произвеждан от медоносни пчели от нектара на цветовете или секрециите от или върху живите части на растенията, които пчелите събират, трансформират, комбинират с конкретни вещества, които те отделят, складират и оставят да узреят във восъчни пити. Източници на пчелния мед са нектарът и маната. Те произхождат от флоемния сок на висшите растения, в който се съдържат 15 – 25 % сухо вещество. Около 90 % от неговото съдържание съставляват въглехидратите – предимно захароза (без монозахариди). Видът и количеството им зависи от климатичните условия, вида на растението и др. Основните компоненти на пчелния мед са: Въглехидрати 95-99% от сухото вещество. Те са представени главно от глюкозата 20,4–44,4% и фруктозата 21,7–53,9%, които обикновено се означават като редуциращи захари. Съдържанието на захароза в нектарния мед е до 5%, а в мановия мед до 10%. В меда се съдържат следните захариди:
-      монозахариди – глюкоза и фруктоза
-      дизахариди – малтоза, кожибиоза, тураноза, изомалтоза, захароза, мултилоза, изомултилоза, нигероза, трехалоза, гентиобиоза и ламинарибиоза
-      олигозахариди – ерлоза, паноза, малтотриоза, кестоза, изомалтотриоза, мелецитоза, изопаноза, 6-a-глюкозилзахароза, рафиноза, 3-a-3-изомалтозилглюкоза, изомалтотетроза и изомалтопентоза
Водата е вторият преобладаващ компонент на меда. Количеството й варира 15 – 23% и е в зависимост от медосбора, климатичните условия, вида на растенията, раса/вид на пчелите, сила на пчелното семейство, влажност и температура в кошера, условия за преработка и съхранение.
Органичните киселини се съдържат в меда в малки количества. Някои от тях са мравчена, оксалова, янтарна, лимонена, винена, млечна, маслена, малеинова, ябълчна, пироглутаминова, глюконова, валерианова, бензоена и някои висши мастни киселини. Техните естери определят аромата на меда.
Минералните вещества, които преобладават в меда са калий, натрий, калций, фосфор, сяра, хлор, магнезий, желязо и алуминий. В по-малки количества присъстват берилий, бор, бисмут, барий, ванадий, германий, галий, злато, литий, молибден, мед, манган, никел, сребро, силиций, стронций, хром, цинк, олово, арсен, калай, титан и цирконий. В нектарния мед се съдържат по-малко минерални вещества в сравнение с мановия. По-тъмните видове мед са по-богати на минерални вещества. Пепелното съдържание на нектарните медове варира от 0,09 за Акациев и Слънчогледов до 0,9 за Кестенов, а при мановите е около 0,49-0,85%.
Белтъчните и азотните вещества в меда са представени от албумин, глобулин, пептони, ензими и съставляват половината от колоидните вещества. Количеството им в нектарния мед варира от 0,3-0,4 %, а в мановия мед до 1,67%. Аминокиселините,  съдържащи се в меда са около 20 на брой.
В състава на меда са установени следните витамини (на 100 гр.)
-      аневрин (В1) 4,4-5,5 мг
-      рибофлавин (В2) 26,6-61,0 мг
-      пантотенова киселина (В3) 0,02-0,1 мг
-      пиридоксин (В6) около 10,0 мг
-      никотинова киселина (РР) 0,2 мг
-      аскорбинова киселина (С) 2,0 мг
-      фолиева киселина (Вс) 3-15 мг
-      биотин (Н) 0,04-0,066 мг
-      токоферол, провитамин А (каротин), К и Е В малки количества



III.       Определяне на свързаните с проекта лица

Клиентът на проекта е организация със стопанска цел – производител на пчелен мед. Приспособлението ще се използва за целите на семейният пчелин. Потенциални потребители за закупуване на пчелния мед са всички хора които обичат пчелният мед, или го използват за лек, и използват неговите лечебни свойства.

Фиг.3.1

Основна цел на възложителя е да създаде условия за по-ефективна работа и повишаване интелигентността на производството.
Организатора разпределя и придвижва въпросите, свързани с работата по пчелните семейства през отделните сезони, качествено и в срок.
Ръководителя на проекта отговаря за изготвяне на необходимата документация за анализ на извършените дейности по проекта в съответните срокове.

IV.       Европейски изисквания за качество на пчелните продукти

Първият и много важен етап от окачествяването на меда е органолептичното изследване, което дава предварителна информация за растителния произход и качеството на пчелния мед. Органолептичният анализ включва определянето на показателите ЦВЯТ, АРОМАТ, ВКУС, КОНСИСТЕНЦИЯ, КРИСТАЛИЗАЦИЯ и НАЛИЧИЕ на МЕХАНИЧНИ ПРИМЕСИ.
Получената информация се обработва по отношение на установените дефекти /недостатъци/ на продукта и се прави цялостна оценка на неговите органолептични свойства.
Зрителните дефекти може да са свързани с:
- непълна или хетерогенна кристализация;
- дефекти след кристализацията /бели петна, мраморен вид на стените на съда, пяна/;
- присъствие на механически примеси;
- понижен вискозитет;
- отсъствие на хомогенност на цвета;
- несъответствие на цвета за дадения вид мед.
Като обонятелни дефекти се отчитат:
- неприсъщият или слабо изразен аромат за дадения вид монофлорен мед;
- неприсъщият мирис /напр. на фенол, дим, прегрят мед и др./.
Вкусовите дефекти включват неприятен вкус поради:
- примеси в меда или химически и биологични изменения в продукта;
- вкус на дим;
- висока киселинност поради ферментационни процеси;
- вкус на карамел поради прегряване.
Осезателните дефекти са свързани със структурата, еднородността и вида на кристализацията. Ако медът е без изброените дефекти, той се оценява като висококачествен. Основните различия в сравнение с БДС2673-89 и старата Директива на ЕС се състоят във въвеждането на показателя "общо съдържание на глюкоза и фруктоза" вместо "съдържание на редуциращи захари" и "електропроводност" вместо "пепелно съдържание".
По отношение на редица видове монофлорни видове мед се допускат отклонения в съдържанието на захароза и електропроводността, а нормата за общата киселинност е увеличена на 50 мекв/кг. Допуска се и по-ниска диастазна активност за медовете с естествено ниска активност на ензима и по-високо съдържание на ХМФ /до 80 мг/кг/ за меда от страни с по-топъл /тропичен/ климат и за смеси с такъв мед.
Другите по-важни изисквания към пчелния мед съгласно Директивата и Наредбата са следните:
- не се допуска добавяне на други продукти към пчелния мед;
- медът не трябва да съдържа несвойствени за състава му примеси;
- не се допуска отстраняване на съставки, характерни за меда
/напр. цветния прашец/
- мед, който не отговаря на органолептичните и физико-химичните изисквания на Наредбата, се обозначава като "индустриален" и се използва за индустриални цели;
- мед, който е филтруван през специални филтри и в резултат на това съдържанието на полен е намалено съществено, се обозначава като "филтриран".
През последните години в ЕС е особено стриктен контролът на остатъчните количества антибиотици в меда. Понастоящем не се допускат остатъчни количества антибиотици в меда, т.е. ако има такива, количеството им трябва да е под чувствителността на използвания аналитичен мед. Съвременните методи за определянето на антибиотиците, които понастоящем имат чувствителност от порядъка на няколко ppb (мкг/к), постоянно се усъвършенстват и чувствителността се повишава постоянно. Другите замърсители на пчелния мед засега не представляват голям проблем. Синтетичните акарициди като липофилни субстанции се натрупват предимно във восъка и незначително в меда. От друга страна е известна способността на пчелите да пречистват /"филтрират"/ природните източници на пчелните продукти и поради това количеството на пестициди, тежки метали, радиоактивни елементи и други замърсители в меда обикновено е под допустимите норми. Според Mutinelli в ЕС по отношение на някои акарициди, използвани за борба с вароатозата, са въведени следните норми: кумафос /активна субстанция на перицина/ - 0,1 мг/кг, амитраз /апивар/ - 0,2 мг/кг, цимиазол /апитол/ - 1 мг/кг. За другите акарицидни субстанции флувалинат /апистан,варотом/, флуметрин /байварол, варостоп/ органични киселини /мравчена, оксалова/ и етерични масла /тимол, ментол, камфор/ няма никакви изисквания и норми. По отношение на тежките метали засега няма специални норми за меда, но трябва да се съблюдават изискванията в това отношение за другите хранителни продукти. Максимално позволените количества в Западна Европа в различните видове храни се колебаят за оловото от 0,2 до 2 мг/кг, за кадмия от 0,01 до 0,5 мг/кг и за цинка от 5 до 25 мг/кг. В проекта на Кодекс алиментариус се предвижда да се определят норми за антибиотиците, акарицидите и металите олово и арсен в меда, които ще са подобни на нормите за другите хранителни продукти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар