Популярни публикации

четвъртък, 15 март 2012 г.

Лечение на кашлица с пчелен мед


При обикновена кашлица: Прави се запарка от цвят от липа или от листа от джоджен (400 г вряща вода и една стиска цвят от липаили джоджен), след запарката се смесва с варен мед и се дава на болния да пие (като чай) сутрин, обед и вечер преди лягане. Една супена лъжица мед ври 10 минути в 250 г вода.
При суха и дразнеща кашлица без храчки: Люспите от десет глави кромид лук се варят в 1 л вода, докато остане наполовина. След прецеждане се подслажда с варен нектарен мед.
При кашлица с изобилни храчки: Приготвяме отвара от 1 чаена лъжичка от семето на феникъла (резане) и 300 г вода. Варим го 10 минути, след което го смесваме с 1 супена лъжица чист нектарен мед. Даваме на болния да пие сутрин, обед и вечер по една кафена чашка преди ядене.
При силна и мъчителна кашлица: В 250 г чист варен мед слагаме по 1 чаена лъжица ситно счукани исиот, бял тамян, и бяла дъвка (сакъз). Медът предварително се затопля и се бърка, докато се получи еднородна смес. Даваме на болния да пие сутрин, обед и вечер по една кафена чашка преди ядене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар