Популярни публикации

вторник, 20 март 2012 г.

Приложение на пчелните продукти за лечение на рани

        Пчелният мед е древно лекарство за лечение на инфектирани рани, малко позабравено, но към което напоследък съвременната медицина отново се обръща. Основна причина за това е неговата ефективност при лечение на рани, които не се повлияват от други средства. Вече има много публикации за бързото и ефективно излекуване на инфектирани рани без странични ефекти. Медът, поставен върху рана, води до прилив на кръв и лимфа. Той предизвиква отделянето на обилен секрет, който почиства раневата повърхност. Към този ефект на механично почистване на раната се добавя и неговото антибактериално действие, както и на съдържащите се в меда флавоноиди, които от своя страна засилват регенеративните способности на клетките.
     В лабораторни условия е доказано, че медът има изразена активност против широк спектър бактерии и гъби. Основен противоинфекциозен фактор в меда е наличието на фитонциди. Необходими са бъдещи проучвания за прилагането на меда при лечение на инфектирани рани в клиничната практика. Медът е ефективен при около 60 вида бактерии - анаеробни и аеробни, грам положителни и грам отрицателни. Проучено е и противогъбичното въздействие на пчелния мед. Все по-често срещащите се резистентни към антибиотици инфекциозни причинители доведоха до преоткриване на някои древни лекарствени средства за тяхното лечение, в това число и на меда.

    Прополисът с успех се прилага за лечение на трудно заздравяващи рани. При това лечение прополисова маз в концентрация 10-30% ускорява гранулацията на раните, понижава болката даже при силно нагнояване или ако краищата на раната са некротизирали. На по-късните етапи прополисовата маз способства епитилизацията. При сравняване с употребата на обикновени унгвенти времето за лечение често се съкращава наполовина. Прополисовата маз оказва влияние и на инфектирани рани, резистентни към антибиотици. Положителни резултати се получават и при лечение на трудно зарастващи декубитуси и трофически язви на подбедриците.

    Мехлеми с пчелен восък
     На водна баня се смесват равни части пшенично брашно и восък. С получената каша се налага болното място и се превръзва.
    За лишеи по кожата:
Смачкват се 40 г пъпки от черна топола и се смесват със 100 г восък (предварително стопен на водна баня). Разбърква се добре. След охлаждане към сместа се прибавя 50 г ланолин или олио. Болното място се маже чрез втриване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар