Популярни публикации

четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Снегът и пчелите

    Пречи ли големият сняг на пчелните семейства? Трябва ли да се почиства от кошерите? - Това са въпроси, които си задава всеки начинаещ, а дори и напреднал в тази професия пчелар.
Моето мнение по въпроса е следното:
   Снегът играе ролята на изолация в големият студ. Както знаем на Север хората строятвременните си лагери от сняг (иглу), по този начин и при кошерите снегът прави завет и предпазва от допълнително изстудяване. Много важно, обаче е сандъците да бъдат изправни и от хубав материал, покривите да нямат пробиви и наклона да е подходящ, за да може да се оттича на страни или назад за да не се заледява входа на пчелите.
   От друга страна, обаче прелките трябва да бъдат почиствани, тъй като при снеготопене може да се заледят входовете, а това се получава и от излизащият топъл въздух от кошера.  Така е твърде възможно да се ограничи или напълно да спре притока на свеж въздух и това да доведе до гибел на пчелното семейство.
   Изводът, който съм си направил аз в случая е следният: Снегът не пречи, а дори и помага на пчелите и пчеларя, ако кошер.а е направен подходящ за климатичните особености на мястото, където е направен пчелина.

3 коментара: