Популярни публикации

сряда, 29 февруари 2012 г.

Рецепта на Петър Димков за общо укрепване на организма

500 г чист пчелен мед, 20 ядки от сладки бадеми и 20 листа индрише (предварително счукани на кашичка), 1 суп. л. мащерка (стрита на прах) и 3 лимона (смлени целите - с кората, но без семките). Всичко се размесва добре с меда и се взема по 1 суп. лъж. сутрин, обед и вечер, 20 минути преди хранене.
Продукти:
- 1 буркан мед Омния (това е 1200 г) мед, най-добре от черния - Манов или полифлорен,
- 4-5 пръчки пчелен клей (около 10 см дълги),
- 1 пакетче пчелен прашец (пакетчетата на пазара са горе-долу с размери 11х11 см). Смила се в мелачка за кафе.
- около половин каф. л. пчелно млечице (Едно шишенце от 20 г се разделя на 2 и се ползва само половината за една доза).
- половин пакетче масло от 125 г (значи около 60 грама, слага се, за да може да се разтопи, иначе пчелния клей остава на парчета).
Приготвяне:
Нарязват се пръчките прополис (пчелния клей).. В тенджерата (най-добре в тефлонова, за да не залепва) се разтапя маслото, добавят се парченцата прополис и се бърка непрекъснато, докато стане на кашичка. Дърпа се от огъня и веднага се добавя всичкия мед, като се бърка непрекъснато, докато се смеси добре с прополиса. После се добавя пчелния прашец и пак се бърка. Накрая се прибавя и пчелното млечице. Всичко хубаво се обърква с лъжица, разделя се в 7 бурканчета от детска храна (като обем); идва някъде до 2/3 от бурканчето. Всеки ден се консумира едно бурканче по следния начин: 1/3 от сместа се разтваря с вода и се изпива около половин час преди ядене. Така три пъти на ден. Медът най-добре се усвоява на гладно.
Това обаче не се прилага при хора и с най-малко съмнение за алергия, защото е доста силничко. Предполагам, че и при хора с диабет също не се прилага.

Няма коментари:

Публикуване на коментар