Популярни публикации

вторник, 21 февруари 2012 г.

МАНОВ МЕД

Манов мед
Когато около пчелина няма нектарни източници, пчелите събират маната и я преработват в манов мед. Маната е сладникава течност, която съдържа въглехидрати, предимно глюкоза и фруктоза. От тризахаридите по-често се среща фруктомалтозата и по-малко мелицитозата. Намират се и олигозахариди.
Сладостта на мановия мед почти не се различава от сладостта на нектарния мед, но понякога има леко неприятен горчив вкус и своеобразен аромат. Мановият мед се различава от нектарния по големия процент декстрин, мелицитоза, белтъци, минерални соли и други вещества. Мановият мед има обикновено масленозелен цвят, наподобяващ минерално масло, а понякога тъмнокафяв до червен цвят. Той превъзхожда цветните сортове мед по съдържание на сухо вещество, минерални соли. По-тъмните видове мед са по-богати на минерални вещества. Съдържанието на захароза в нектарния мед е до 5%, а в мановия мед до 10%. Мановият мед се отличава и с повишено диастазно число и понижено съдържание на инвертирана захар. Притежава антибактериално и антипротозойно действие.
При хроматографски анализ е установено, че мановият мед съдържа рафиноза, малтоза, мелицитоза, захароза, глюкоза, фруктоза и др. От свободните аминокиселини са установени: аланин, аргинин, аспаргин, цистин, глутамин, глицин, хистидин, левцин, лизин, метионин, пролин, серин, треонин, триптофан, тирозин и валин.
Кристализацията е най-често дребнозърнеста. Тъмнокафявият мед кристализира по-рядко и дава големи зърна с течна субстанция между тях. Често кристализира още в килийките на питите. Този вид манов мед съдържа повече мелицитоза. Когато мановият мед съдържа ерлоза, той не кристализира. По-хигроскопичен е от цветния мед, поради което поглъща повече влага и вкисва по-бързо, особено когато не е бил запечатан в килийките.
Мановият мед е много полезен за човека. Подходящ е за болни, страдащи от анемия, за поддържане и повишаване защитните сили на организма.Важно е обаче да се купува от сигурен източник.
Енергийността на меда е средно 1272 джаула или 304 кал на 100 гр.


По материали от книгата „Пчелните продукти - храна и лекарство” от д-р Стоимир Младенов /лекар - апитерапевт/

1 коментар: